top of page
  • Skribentens bildTryggtBoende

Det psykiska våldets kännetecken

Att utsättas för psykiskt våld är ofta någonting som kommer smygande i början av en relation och blir en form utav tortyrlik vardag som man "groomas" till att utstå. Därför kan det ibland vara svårt att reflektera över huruvida vi lever med psykiskt våld. Här kommer exempel på livet för den som utsätts för psykiskt våld.

svartvit bild på kvinna bakifrån
Det psykiska våldet - när kränkning blir vardag

När kränkningar hör vardagen till

Psykiskt våld sägs utav många utsatta individer vara den mest påfrestande våldsformen att leva med. Att bli kallad för kränkande saker hör till psykiskt våld, exempelvis få kommentarer på sitt utseende eller bli kallad för "fitta", "hora" och "psykiskt sjuk" är vanligt förekommande. Att höra att man är värdelös, oduglig eller en idiot är även det vanligt. I längden tär det på självförtroende och självkänslan att ständigt få dessa kommentarer. I en destruktiv relation där relationsvåld förekommer börjar det oftast med psykiskt våld.


svartvit bild på kvinna bakifrån
Latent våld - att gå som på äggskal

Latent våld

Latent våld faller under psykiskt våld. Många som lever i en utsatt relation och miljö vittnar om den ständiga rädsla som infinner sig och den anpassning som görs till förövaren. detta kallas för latent våld. Många säger sig ”tassa på tå” runt förövaren, särskilt i hemmet, för att inte provocera fram ett aggressionsutbrott. Att leva i en miljö med latent våld innebär en ständig stress som är skadlig för hälsan. Likt andra våldsformer är det psykiska våldets syfte att utsätta och kontrollera partnern.


 

Kom ihåg, hos socialtjänsten kan du ansöka om stödsamtal om du blir/blivit utsatt för psykiskt våld. Det finns även jourlinjer som är öppna dygnet runt för dig som är utsatt, länkar dit finner du på vår startsida.Comentários


bottom of page