top of page
  • Skribentens bildÖverlevare

Till dig som Flyr, en kom ihåg- lista för överlevare

Del 1 : Den lilla rösten

Detta är mitt intro, en inblick i det skrymsle under min förövares våldstrappa där jag levde i fem år. Ju mer våldet och hoten eskalerade, desto mindre blev den lilla röst av sunt förnuft som satte gränser och sade ifrån. Jag ska sätta dig mitt i mitt tidigare liv nu, för att du skall få en bild av vad jag flyr ifrån. Men oroa dig inte, jag snabbspolar igenom det värsta och låter dig bara ta del av de tankar jag lärde mig att tänka efter flera års psykisk misshandel.

Till dig som Flyr - Intro, Den lilla rösten
Sunt förnuft försvinner allt eftersom din förövares våldstrappa eskalerar

Ingen "quitter"

Du vaknar upp av att mobilen ringer. Du är på golvet. Det är första gången du ser vad han är kapabel till. Din inre lilla röst inser vad han är, men chocken blir så stor att du hellre blundar. Tankarna rusar. Ni har en familj nu, ett vackert liv som andra avundas. Det här händer inte, du är inte en av ”de" kvinnorna och han är inte en av "de" männen. Du kan fixa det här. Stoltheten överröstar din inre röst. När mobilen ringt för tredje gången svarar du och pratar jobb medan du svabbar upp ditt blod från köksgolvet. Du är inte någon quitter, så här lätt ger du inte upp på er och han kan säkert förändra sig.


Till dig som Flyr
En lista som inte skall behövas

"Ditt eget fel"

Du vaknar till av att ytterdörren öppnas. Och bara så att du vet så stod du inte och dagdrömde, du blev paralyserad. Det händer allt oftare numera, paniken gör att du fryser fast och lämnar din kropp. Om du tittar ner på köksbänken ser du att du köpt fel märke av misstag och han kom precis in igenom dörren. Du har hunnit visualisera alla tänkbara scenarion utan att komma fram till vad du kommer få utstå denna gång. Den inre lilla rösten som sätter gränser avbryts av skuld och skam ”Hur du kunde vara så dum att du köpt fel märke?”. Vi spolar framåt så du slipper vara med mer idag. Du ser klart och tydligt vad han är nu men det är för sent, du är för rädd för att ha en tanke på att fly.


"Vilken tur du har"

Det är två år senare och vilket proffs du har blivit, en riktig kameleont! Hemmet är städat, ljusen tända, det doftar gott ifrån köket och snart ringer det på dörren. Du synar dig i spegeln igen, fyra lager smink gör susen på rödbruna blåmärken. Du hör allt han gör i rummet intill, det är ditt liv nu. All energi går åt till att slippa undan våldet och bäst chans har du som hans ”partner in crime”. Tillsammans slätar ni över hans misshandel och bibehåller ert vackra skal mot omvärlden. Visst kan han explodera när som helst men under middagen med vänner är du fredad. De påminner dig ofta om vilken tur du har som hittat en så fantastisk man. Den inre lilla rösten har du inte hört av på länge men vem bryr sig, allt som gäller nu är att överleva.


"Om en vecka är du död"

Du mår illa. Din höga puls dånar i öronen och rummet snurrar. Det fysiska var aldrig det värsta, det var hoten – och de har eskalerat. Du fick nyss veta att du har en vecka kvar att leva. Precis då pånyttföddes något. En liten, hes inre röst som du inte hört av på flera år. Det var den rösten som höll i mobiltelefonen, den som knappat in journumret men hade svårt att trycka ”ring” för att du skakar. Och när du hörde någon i luren var det den lilla rösten som upprört beskrev den skräckfilm till liv du levt och avslutar med ”…och om en vecka är jag död, ni måste hjälpa mig”.


Känslan av att falla baklänges ner i ett hål infann sig i samma sekund som du hör ett oengagerat ”Jag hör vad du säger, men…”. Resten försvinner i ett tinnitusliknande pip när du inser att du inte kommer att få hjälp. Nu är rummet tyst, du stirrar chockad på telefonen som nu tystnat. Men din inre röst är mer högljudd än någonsin, den ropar nu. ”Med eller utan hjälp ska du loss nu, ikväll. Gör vad du måste för att ge dig och barnen ett nytt liv tillsammans.”


Till dig som Flyr

Jag lät rösten få ta fäste och det resulterade i år av smygande runt instansernas bestämmelser, regler och renodlade misstag baserat på okunskap, som skyddar förövare och blottar offer. Detta smygande, dessa genvägar och kryphål har jag komponerat till en lista för oss överlevare, "Till dig som Flyr". I nästa avsnitt tar jag dig igenom den del av resan som landat i tips nummer 1 på listan; Uppge aldrig ditt riktiga namn!


/ Till dig som Flyr från mig som flytt .


 

TryggtBoende är stolta över att kunna erbjuda en plattform där privatpersoner kan berätta sina historier. Dessa upplevelser tillhör de och förmedlas genom oss för att belysa situationer där samhället agerat mer och mindre föredömligt.

Comentários


bottom of page