top of page
  • Skribentens bildTryggtBoende

Åtta timmar fredad

Pandemisommaren är förbi för många och vi börjar så sakteligen återgå till vardagens rutiner. Att komma tillbaks till jobbet efter en sommar av sol och bad ger många en bitter känsla av att det roliga är över. Sedan har vi de som räknar minuterna tills de äntligen får komma tillbaks till jobb och skola, tills de äntligen får vara fredade åtminstone ett tag.

Svartvit bild på kvinna som håller upp klädesplagg
Sedan har vi de som räknat minuterna tills de äntligen får komma tillbaks till jobb och skola

Mardrömmen har varit lång

Pandemisommaren har inneburit många förändringar för oss som är vana att spendera sommaren på resande fot och i stora sällskap. Vi har blivit tvungna att hålla oss hemma med familjen utan att träffa de stora nätverk vi vanligtvis haft tillgång till.


För den utsatta har pandemisommaren inneburit andra problem. Förövaren har varit hemma hela sommaren och kanske även "unnat sig" extra mycket alkohol eller annat som bidrar till att våldet eskalerar. Det vanliga nätverk av släkt, familj och vänner man kunnat fly till för att bli fredad under sommaren har försvunnit på grund av pandemin. Istället har den utsatta hållits inlåst och övervakad av sin förövare. Sommaren har varit en lång mardröm man tålmodigt fått vänta ut. Du känner säker igen den, den typen av mardröm som är så horribel att du bara blundar hårt och fokusera på att andas i väntan på att något väcker dig.

Svartvit bild på kvinna som håller upp klädesplagg
Väckt av vardagen

Väckt av vardagen

Det som väcker många utsatta ifrån sin mardröm är vardagen. Den tid på sensommaren då förövaren återgår till jobbet efter sin semester och låter sitt brottsoffer vara fredad ett par timmar per dag.


Det är dessa timmar som låter den utsatta komma upp till ytan för att hämta luft efter en lång och ångestfylld sommar. Dessa timmar som öppnar upp den sedan flera månader stängda och lite dammiga dörr som det står "Nätverket" på.


Plötsligt kommer man till den fredade platsen kontoret fylld med utvilade kollegor, skolan med en skolgård full av skrattande kompisar och färgglada leksaker. Lekis, dagis och fritids full av trygga vuxna man saknat att hålla om och bli hållen av. Somliga kan klämma ut ytterligare ett par minuter, innan de tvingas hem till sina förövare, i form av fotbollsträningar, yogapass och skogspromenader med hunden. Ett par extra stunder utan hoten, kränkningarna och våldet som väntar innanför ytterdörren där hemma.


När många av oss suckar tungt över alla måsten som legat i dvala över sommaren och nu kommer krypandes, skänker vi en extra tanke till er där ute som stått ut. Ni som klarat er igenom eller rättare sagt överlevt pandemisommaren 2021 och nu drar djupt efter andan, om så bara för ett par timmar. Ni är starkare än vad ni tror - vi tror på er!

 

TryggtBoende


Comentários


bottom of page