• Jonas Ahl

Är förövaren en bra pappa?

Fem kvinnor mördade inom loppet av tre veckor till följ av våld i nära relation. Som säkerhetschef arbetar jag med säkerhet för våldsbrottsoffer i koppling till våld i nära och ser samma mönster gång på gång; Ett offer som straffas långsiktigt för sin förövares ageranden och ett samhälle som brister i säkerhetstänket under sitt daltande med förövaren. Du som hellre lyssnar än läser kan se filmen längst ned.

svartvit bild på man och barn
Har man rätt till umgänge med sitt barn om man medvetet utsatt det och dess moder för våld?

Agera, inte bara debattera

Jag följer debatterna som pågår i tidningar och sociala medier angående våld i nära och skyddsfrågor och det skrivs en del om detta, absolut, men i vårt tafatta land genomförs sällan stora förändringar som gynnar offren trots allt som skrivs i media. Jag kan inte hjälpa att undra ; Vart är alla lagförändringar? Vart är kampfrågan som leder till faktiska förändringar i vårt så kallade "jämställda land"? Varför är debatterna stora men kraven och förändringarna så små? Det är dags att agera, inte bara debattera. Våld i nära relationer är ett samhällsproblem och lagarna behöver bli skarpare. Åtgärderna behöver förbättras och stödet behöver bli mer långsiktigt, för alla vet vi ju att lagarna är skapade efter det att ett brott har begåtts.

svartvit bild på man med barn
Varför missar vi barnperspektivet?

Kvinnliga offren är alltid de stora förlorarna

Det är dags att dra gränsen för förvarna. Idag är kvinnliga offer de stora förlorarna. De som överlever våld i nära får sina fullständigt upp- och nedvända när de tvingas lämna allt, fly och leva undangömda i ständig rädsla och ångest över att aldrig kunna känna sig trygga. Samtidigt har förövaren mängder av rättigheter, exempelvis rätten att vara förälder vad gäller umgänge, som fortfarande utgår ifrån föräldrabalken enligt Svensk lagstiftning.


En bra förälder

Så som förövare anses du ändå vara en bra och ansvarstagande förälder som har rätt till sina barn. Men man måste ändå fråga sig själv; en person som utsätter sitt (eller andras) barn eller deras mamma för vedervärdiga övergrepp och våld samt låter sina barn bevittna detta - saknar inte detta de mest elementära egenskaperna en bra förälder bör besitta? Empati, förståelse, kärlek, glädje, värme. En förövare kan omöjligt vara en lämplig förebild i dessa avseenden. Så varför skall dessa förövare ha rätt till omvårdnad, umgänge eller annan kontakt med sina offer? För barn är också offer, om de har bott mitt i och upplevt övergrepp i sina hemmiljöer.


Vart är barnperspektivet?

Vart i beslutet om rätten till umgänge i dessa situationer har man utgått ifrån barnperspektivet? Hur värnar vi om offret och/eller barnets skydd och mående? Är det tryggt för offren att ta sig till och från umgänget? Kan vi lägga ansvaret för personskydd på offrets axlar som vi exempelvis gör när vi kräver att ett litet barn inte berättar för pappa, som är en förövare, vart man bor eller hur man lever?


Är du den som hellre lyssnar än läser?

Det går alldeles utmärkt, här finns filmklippet där jag pratar om det som skrivs i artikeln ovan. Och glöm inte att gillaknappa och följa ifall du gillar filmen - och berätta gärna vad du tycker i kommentarsfältet!

När skall vi män ta upp kampen?

Så när skall vi män ta upp kampen mot dessa förövare och ställa de till svars för deras handlingar? Vi behöver kliva fram och ta ansvar för alla dessa fantastiska barn och alla dessa fantastiska kvinnor och mödrar. Det är dags att bli beslutsfattare, sluta diskriminera och ta frågan på rätt sätt. Jämställdhet är för mig inte en fråga om kvinna eller man, utan alla måste behandlas lika.


Tysthetskulturen - förövarens grogrund

Vi måste sluta dalta, våga stå upp emot en förövare och vägra tysthetskulturen som är alla förövares bästa grogrund. Det är denna tysthetskultur som innebär att vi accepterar förövarens beteende och skapar ett än mer orättvist samhälle helt utan jämställdhet. Vi måste skapa ett samhälle där offret kommer först och förövaren sist. Men för det behöver kampen tas på rätt plats.

Jonas Ahl

Säkerhetschef på TryggtBoende